Feladni a Sarri-ballt, semmiért?

Van baj, és nem csak az öltözködéssel...Fotó: IAN KINGTON/AFP

"B terv? Először az A tervet szeretném viszontlátni. Nem szeretnék változtatni azon, ami nem működik. Azt szeretném látni, hogy jól játszunk és csak utána változtatunk" - harsogta Maurizio Sarri egy Bournemouth elleni hazai 0-4 után nemrégiben, amikor már nyilvánvaló volt, hogy baromi nagy a baj a Chelsea-nél. A ház azóta hatalmas lángokkal ég, a City ellen két hete egy hatgólos maflásba szaladt bele a csapat, az olasz blázgyáros alatt pedig elemi erővel rázkódik a kispad..

A vasárnapi Ligakupa-döntő egyik fontos kérdése tehát az volt, 

akar-e változtatni Sarri azon, ami nyilvánvalóan nem működött a két csapat legutóbbi meccsén

A kezdőcsapat láttán ez még nem volt egyértelmű (ismét kimaradt Hudson-Odoi, de legalább Alonsót kirugdalta Sarri), ám az első percek már jelezték, itt most valami másban törte a fejét az olasz.

Nagy meglepetés egyik kezdőcsapatban sem volt.Fotó: saját

Volt Sarri-ball, nincs Sarri-ball

A decemberi, 2-0-s Chelsea győzelemmel záruló találkozót mély védekezéssel meccselte le Sarri, azaz elhagyta sajátos stílusa (a továbbiakban: Sarri-ball) egyik legfontosabb elemét, a letámadást. Legutóbb ezen változtatott, de mivel a City lényegében széttépte csapatát, most megint hátrébb vonta az agarakat, és defenzív megközelítéssel akarta megnyerni a döntőt.

A City így nem nagyon talált fogást a Kékek védekezésén, lényegében az egész meccset igazi nagy helyzet nélkül hozta le Pep Guardiola csapata. A rendszer kőegyszerű volt, a megvalósítás pedig szinte tökéletes:

a Chelsea a felezővonalon, zárt alakzatban várta Laporte-ékat, és csak ún. 'pressing triggerekre' indult el a letámadás a megszokott módon. A csatár (Hazard) támadta az egyik, míg Kanté a másik belső védőt. Mögöttük a középpálya egysoros vonalban helyezkedett el, zárva a passzfolyosókat. Adott esetben ebbe a láncba Kanté is csatlakozott, így szinte lehetetlen volt középen megtalálni Agüeroékat, főleg hogy Silva és De Bruyne is szinte a támadóvonalban várta a labdát

Kompakt védekezés, pressing triggerekkel.Fotó: saját

Guardiola csapata gyors súlypont-áthelyezésekkel és vonal melletti kombinációkkal próbálta feltörni ezt a londoni reteszt. A Sterling-David Silva kapcsolat jól működött a baloldalon, de veszélyesebb beadásoknál többre nem futotta a címvédőnek. 

A Chelsea jó védekezése mellett támadásban viszont szenvedett. A City agresszív letámadása miatt nem tudtak épkézláb akciót építeni hátulról, ha pedig nagy nehezen ők szereztek labdát a középső harmadban, akkor Guardioláék hatékony visszatámadásának köszönhetően alig volt lehetőségük megjátszani azokat. Emellett persze becsúsztak technikai hibák is, így szinte semmi veszélyt nem jelentettek Ederson kapujára. Az egyetlen érdemleges lehetősége Hazardnak volt, miután három védőt bolondított meg, de a lövését blokkolták a City védői. 

Szokásos magas letámadás a Citytől, legtöbbször előrevágott labda lett a vége.Fotó: saját

A meccs utolsó negyedére változott a játék képe: a City - érthető okokból - lejjebb tekerte a letámadás intenzitását, így több helyet hagyva a Luiz-Rüdiger-Jorginho háromszögnek a Chelsea labdakihozatalainál. Ebben az időszakban akadt pár helyzete a Kékeknek, ugyanakkor cserébe Sterlingék kontrái is veszélyesek voltak. 

Fontos aspektusa a meccsnek a taktikai szabálytalanságok kérdése. Pep játékosai több mint ötször annyit szabálytalankodtak, mint a chelsea-sek, legtöbbet raádásul a pálya közepén. Ehhez képest szinte csodaszámba megy, hogy mindössze két sárgalappal hozták le a döntőt, azaz lényegében büntetlenül vadászták le az ellenfelet annak érdekében, hogy megakadályozzák a kontratámadásokat. A Chelsea-nek összesen 22 (!) akcióját akadályozták meg szabálytalanul, ha ezeknek csupán a harmada eljut a tizenhatosi, akár másképp is alakulhatott volna a meccs.

A Manchester City (kék) és  Chelsea (narancs) szabálytalanságai az egész meccs alatt.Fotó: whoscored.com

A hosszabbítás is nyíltabb játékot hozott City irányítással, de egyik csapatnak sem sikerült bevinnie a döntő csapást. És amúgy is: az utolsó percek a taktikai helyett Kepa és Sarri háborújáról lesznek emlékezetesek, nem véletlen, hogy külön posztot szenteltünk az esetnek.

A kupa végül - büntetők után - a City vitrinjébe került, ami azt jelenti, hogy Sarri elbukta első címszerzési lehetőségét a londoni kispadon.

Uralkodj magadon!
A Britannia kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a kommentmezőből!